Nu jouw Ads-campagne loopt, moet je een oogje in het zeil houden om er zeker van te zijn dat deze goed presteert en indien nodig op tijd bij te sturen. Maar hoe meet je of jouw Ads hun werk doen? Om je te helpen de prestaties van je Google Ads campagne te monitoren, geeft rankingCoach je toegang tot waardevolle informatie over je Ads, je zoekwoorden en je budgetuitgaven. Om dit allemaal te kunnen bekijken klik je links in het menu op “Rapporten” en vervolgens op “Google Ads”.

In dit artikel geven we je een idee van welke key metrics je kunt gebruiken om te analyseren of jouw campagne werkt zoals het hoort. Als je hulp nodig hebt om ervoor te zorgen dat je elke sectie van je Google Ads rapport pagina begrijpt, bekijk dan dit artikel.

Het eerste wat je in gedachten moet houden is dat de metriek waar je je op richt afhankelijk is van het doel van je campagne. Bedrijven zijn inderdaad bezig met het opzetten van Ads-campagnes om allerlei redenen. Wat probeert jij te bereiken met deze campagne? Als jouw doel is om bijvoorbeeld je naamsbekendheid te vergroten, moet je aandacht besteden aan het aantal weergaven. Als het de bedoeling is om meer verkeer naar je website te sturen, dan moet je het aantal klikken dat je krijgt en jouw CTR in de gaten houden. Laten we nu eens kijken wat al die statistieken zijn en wat ze betekenen voor de prestaties van jouw campagne.

Een eerste belangrijk element om naar te kijken is het totale aantal weergaven. Dit geeft je een idee van het bereik van je Ads. Het aantal weergaven dat je krijgt is ook afhankelijk van het budget dat je hebt gekozen en van de zoekwoorden die je hebt gekozen. Hoe hoger je dagelijkse budget is, hoe meer jouw Ads worden weergegeven in de zoekresultaten. Bovendien worden jouw Advertenties alleen getoond wanneer gebruikers zoekopdrachten invoeren die overeenkomen met je Advertenties. Dit betekent dat hele specifieke zoekwoorden waarschijnlijk leiden tot minder weergaven dan zeer brede zoekwoorden, simpelweg omdat ze minder worden gebruikt. Als je het gevoel hebt dat je niet genoeg weergaven krijgt, probeer dan andere zoekwoorden te kiezen of verhoog je dagelijkse budget. Vergeet echter niet dat je voor elke klik moet betalen en dat je ervoor moet zorgen dat jouw Ads het juiste publiek bereiken, dus kies alleen zoekwoorden die daadwerkelijk weergeven wat je te bieden hebt aan klanten.

Naast het aantal weergaven moet je ook rekening houden met het totale aantal kliks. Het geeft je een goed beeld van hoe goed jouw advertenties werken en hoeveel verkeer ze naar je website brengen. Het aantal kliks kan moeilijk te analyseren zijn als zodanig, daarom is er een andere metriek die je kunt gebruiken om te zien of jouw Ads presteren zoals ze zouden moeten. Het wordt de click-through rate (CTR) genoemd. De CTR wordt gebruikt om de klantbetrokkenheid te meten en geeft je in procenten het percentage gebruikers dat jouw Ads heeft gezien en er ook daadwerkelijk op heeft geklikt.

Om de CTR te berekenen, deel je simpelweg het aantal kliks door het aantal weergaven en vermenigvuldig je het totaal met 100. Als je bijvoorbeeld 35 kliks en 2000 weergaven hebt, heb je een doorklikpercentage van 1,75% (35 ÷ 2000 x 100).

Een hoge CTR is het teken van een goed presterende campagne. De gemiddelde CTR voor Google Ads-campagnes ligt rond de 2%. Houd er echter rekening mee dat de gemiddelde CTR sterk kan variëren van de ene industrie tot de andere, omdat sommige sectoren competitiever zijn dan andere. Probeer daarom benchmarks te vinden die specifiek zijn voor jouw branche voordat je een conclusie trekt over de prestaties van je campagne.

Als je het gevoel hebt dat jouw CTR te laag is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te proberen het te verbeteren:

• Een lage CTR-score geeft meestal aan dat de tekst in jouw Ads niet relevant is of niet aantrekkelijk is voor klanten. Probeer je titels en beschrijvingen te bewerken en zorg ervoor dat ze relevant zijn voor de door jou gekozen zoekwoorden.

• Bekijk je zoekwoorden en zorg ervoor dat ze doelgericht genoeg zijn. Als mensen niet op jouw Ads klikken, is het misschien omdat je niet aanbiedt wat ze zoeken.

• Voeg extensies toe aan jouw Ads, mensen zullen eerder geneigd zijn om er op te klikken. Heb je hulp nodig om te vinden waar je extensies aan jouw Ads kunt toevoegen? Klik op "Google Ads" in het linkermenu van je dashboard en klik dan op "Geavanceerd".

• Maak gebruik van call to actions in jouw Advertentieteksten om gebruikers te vragen op je Advertenties te klikken.

Met alle bovenstaande gegevens heb je een goed overzicht van de algemene prestaties van jouw campagne. Als je echter het maximale uit je Ads wilt halen, moet je verder gaan dan dat en de prestaties van elk van je zoekwoorden analyseren, omdat het de enige manier is om beter inzicht te krijgen in wat er echt moet worden veranderd.

Ga naar de ³"Top presterende³" sectie van jouw advertenties in je rapporten. Daar vind je een lijst met alle zoekwoorden waarvoor jouw Ads zijn aangeklikt en bekeken. Houd er rekening mee dat alleen zoekwoorden die klikken en weergaven hebben gegenereerd in deze sectie worden weergegeven. Verwijder de zoekwoorden die geen weergaven of kliks geven, evenals de zoekwoorden met de laagste CTR.

Als je merkt dat je veel kliks en verkeer van jouw Ads krijgt, maar je hebt het gevoel dat ze niet genoeg verkopen of inschrijvingen voor de nieuwsbrief omzetten, kan het betekenen dat jouw campagne niet gericht is op het juiste publiek en dat je misschien een aantal van je instellingen moet aanpassen. Bekijk dit artikel om meer te weten te komen.

Tot slot kan Google Analytics veel vertellen over de prestaties van je Ads-campagne, dus vergeet niet af en toe in te loggen op je Google Analytics-account. Controleer na het activeren van je Ads je bounce rate. Als jouw CTR goed is, maar je ziet een grote sprong in uw bounce rate, moet je misschien wat aanpassingen maken aan je Ads. Inderdaad, het kan het teken zijn dat hoewel jouw zoekwoorden en je Ads potentiële klanten aantrekken, gebruikers niet kunnen vinden wat ze zoeken. Het probleem kan komen van het feit dat jouw Ads niet goed weerspiegelen wat je te bieden hebt of dat je gebruikers niet doorverwijst naar de juiste pagina op je website. Maak niet de fout om mensen altijd door te verwijzen naar je homepage. Als je reclame maakt voor een speciaal product, moet je een link naar deze speciale productpagina in je Ads plaatsen, omdat het datgene is wat potentiële klanten zullen willen vinden. Als ze op jouw homepage terechtkomen, denken ze misschien dat ze op de verkeerde website zitten of zijn ze gewoon te lui om de tijd te nemen om te zoeken naar de juiste pagina en zullen ze direct weer vertrekken. Je kunt alle elementen van jouw advertenties, inclusief de URL, bewerken door te klikken op het potloodicoon dat verschijnt als je met de muis over een van de advertentiesuggesties beweegt.

Je hebt nu alle hulpmiddelen die je nodig hebt om te meten en te begrijpen hoe jouw campagne presteert. Vergeet niet dat een dergelijke analyse alleen relevant kan zijn als deze over een zinvolle periode wordt uitgevoerd. Neem geen beslissingen na één of twee dagen, wacht minstens een week. Houd er ook rekening mee dat Google ook rekening houdt met de kwaliteit van je inhoud om te bepalen wanneer en waar je jouw advertenties moet weergeven, dus vergeet niet om te werken aan de optimalisatie van jouw website. Klik hier als je meer wilt weten over hoe je SEO kunt doen met rankingCoach.

Voor vragen kun je contact opnemen met ons support team, wij helpen je dan graag verder.

Ergens anders vragen over? We hebben meerdere artikelen over verschillende onderwerpen