Je hebt er waarschijnlijk over gehoord. Je weet dat het belangrijk is. Wellicht maak je al gebruik van rankingCoach en ben je al een taak tegengekomen waarin je een sitemap moet maken. Maar wat is het? Voor sommigen is het misschien niet helemaal duidelijk. Daarom zal dit artikel uitleggen wat een sitemap is, waarom het goed is voor je website en hoe rankingCoach je helpt bij het maken en indienen van een sitemap.

Hoewel er verschillende soorten sitemaps zijn, zullen we ons richten op de sitemap die het belangrijkst is voor SEO, de XML sitemap. Een XML sitemap is letterlijk een inhoudspagina van jouw website waar al jouw subpagina's op staan. Dit document helpt zoekmachines om jouw website beter te begrijpen als ze jouw website crawlen. Sitemaps maken het gemakkelijk voor zoekmachines zoals Google om al jouw webpagina's te vinden die anders niet geïndexeerd of gemist zouden worden. De XML sitemap stelt je in staat om extra informatie over elke URL die je hebt te specificeren. Informatie zoals wanneer de pagina is bijgewerkt, hoe vaak de site verandert en hoe belangrijk de pagina is voor de website zal duidelijk zijn voor zoekmachines dankzij een XML sitemap.

Je kunt een zoekmachine zien als een spin en je website als het web. Een XML Sitemap dient dan als een soort bruggetje zodat de spin gemakkelijk naar je pagina’s kan kruipen.

Hoe helpt dit jouw website?

Met een XML sitemap kunnen gegevens en zoekwoorden sneller worden geëvalueerd, wat betekent dat wijzigingen aan jouw website sneller worden gevonden door zoekmachines.  Wanneer je jouw website optimaliseert voor zoekmachines, wil je dat de zoekmachines alle grote veranderingen die je hebt aangebracht opmerken, zodat je de topposities in Google kunt bereiken! Daarom is het belangrijk om een XML sitemap aan te maken en in te dienen.

Dus hoe maak je een sitemap aan en hoe kun je deze indienen.

Hier kan rankingCoach je bij helpen!

rankingCoach heeft veel aangepaste taken voor je om jouw website te optimaliseren, waaronder taken over de XML sitemap. Allereerst helpt rankingCoach je bij het maken van een sitemap. Het maken van een sitemap hangt af van jouw CMS, maar alle taken in rankingCoach zijn aangepast aan jouw CMS, dus de taak zal je precies uitleggen wat je moet doen om een sitemap te maken. Bovendien zal de taak een video tutorial bevatten die je precies laat zien hoe je een sitemap in jouw CMS kunt maken.

Zodra je jouw XML sitemap hebt gemaakt, is het belangrijk dat jij jouw sitemap indient bij Google's index. Dit helpt Google om jouw site gemakkelijker en sneller te analyseren. Om dit te doen, moet je jouw sitemap toevoegen aan Google Search Console. Voordat je aan deze stap begint, helpt rankingCoach je met het maken van een Google Search console account als je die nog niet hebt.

rankingCoach laat je in de taak precies zien hoe je jouw  sitemap in Google Search Console kunt indienen met behulp van instructies en een video tutorial.

De status van de sitemap in de Google-zoekprogramma's vertelt je of jouw sitemap succesvol is ingediend. De status kan zijn: "Geslaagd", "Bevat fouten" en "Kan niet ophalen". In het geval dat je ziet dat er een fout is opgetreden of dat deze niet kon worden opgehaald, betekent dit dat Google een fout heeft ondervonden bij een poging om een URL in jouw sitemap te crawlen.

Om te begrijpen welke fout het is en hoe je deze kunt oplossen, heeft Google Search Console een volledige foutenlijst om je te helpen dit probleem op te lossen. Om de foutenlijst en de oplossingen te bekijken, klik hier

Voor meer vragen kun je contact met ons opnemen, we helpen je dan graag verder.

Ergens anders vragen over? We hebben nog meer artikelen over verschillende onderwerpen